Ondergronds water opslaan en infiltreren
Regenwater opslaan in kratten, koffers en kelders? Ondergronds is van alles mogelijk. Ga slim om met regenwater, leg opslag- en infiltratiesystemen aan.
Extreme regenbuien en lange periodes van droogte, we beginnen het bijna normaal te vinden. Maar de schade en overlast die de weersextremen veroorzaken is en blijft ellendig.
In verhard stedelijk gebied kan regenwater moeilijk wegzakken. Gelukkig bestaan er allerlei systemen die regenwater opvangen, opslaan en/of afvoeren. Bovengronds kun je denken aan regentonnen, wadi’s en infiltratievelden. Maar hier is lang niet altijd plek voor. Ondergronds daarentegen wel.
Ondergronds water opvangen en laten wegzakken, kan met verschillende systemen. Voor bijna alle systemen geldt dat ze bij een lage grondwaterstand het meest effectief zijn. Bij een te hoge grondwaterstand kan het water niet in de grond infiltreren.
Infiltratieputten, -kolken en -goten
Via een standaard put, kolk of goot stroomt regenwater naar de riolering. Doordat infiltratieputten, -kolken en -goten zijn voorzien van gaten, zakt het water geleidelijk de grond in. Deze systemen nemen weinig ruimte in en passen goed langs wegen en stoepen.
Met regelmatig onderhoud voorkom je dat de putten, kolken en goten verstopt raken.
Grindkoffers en -stroken
Een grindkoffer of -strook is eenvoudig en betaalbaar. Je hoeft alleen maar een goot te graven, de overloop aan te leggen, de goot te bekleden met geotextiel en te vullen met grind.
Onkruid of mos op het grind is eenvoudig te verwijderen.
Infiltratiekratten
Anders dan de grindkoffer is een infiltratiekrat vanbinnen hol. Daardoor kan het krat meer water bergen. De kratten zijn gemaakt van kunststof en verkrijgbaar in verschillende formaten. Van enkele kratten voor individuele huizen tot aan elkaar gesloten kratten voor complete woonwijken. Ze passen onder tuinen, wegen, sportvelden en parkeerterreinen.
Eén nadeel, de kratten onderhouden en doorspuiten is een lastige klus.
Regenwaterzakken, -tanks en -kelders
Wil je regenwater hergebruiken? Bijvoorbeeld voor de wc, wasmachine en de tuin, dan zijn regenwaterzakken, -tanks of -kelders een goed idee. Zo benut je regenwater en bespaar je drinkwater.
Tanks zijn te vergelijken met regentonnen, maar dan groter. Zakken passen in bestaande kruipruimtes. En kelders, die bouw je compleet nieuw. Er zijn waterbergingskelders puur voor opslag maar ook infiltratiekelders, waardoor water geleidelijk de grond inzakt. De kelders zijn vooral interessant onder gebouwen, industrieterreinen en (sport)parken.
Met goede filters voorkom je verontreiniging van het regenwater.
Meer weten?
Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.